Cata Las Arenas

Sociedad de Cata de Vinos

Vins del Pla de Bages

El mes de Novembre passat, el dia 14, el Lluis va dirigir una cata per apropar-nos més als vins del Pla de Bages.

El Pla de Bages es una zona privilegiada, situada entre formacions muntanyoses mítiques com Montserrat, la Serra de Castelltallat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac o el massís del Montcau. Zona de gran tradició vinícola. Ja en el segle X, els monjos del monestir de Sant Benet de Bages produïen vi. Després de la plaga de fil•loxera que va afectar la majoria de vinyes catalanes, a finals del segle XIX, aquesta indústria va tornar a agafar impuls amb la creació del Celler Cooperatiu d’Artés, a principis del segle XX.

El Bages posseeix un microclima mediterrani de mitja muntanya, força rigorós a l’hivern, amb pluges escasses. Els sòls ondulats i poc rics donen com a resultat vinyes de rendiment baix, però amb un raïm de molta qualitat

Aquestes peculiaritats fan del Bages una zona óptima per l’obtenció de vins amb força identitat. Els seus vins, resten impregnats amb notes balsàmiques de espliego, timó i romaní, plantes aromàtiques que hi ha als boscos de pins, roures i alzines vorejant les vinyes.

Un altre tret característic d’aquesta zona són les barraques de vinya. Aquestes construccions en pedra seca s’utilitzen per guardar els estris i per donar aixopluc al pagès i es troben per tots els camps del Bages.

A la vall del Flequer, dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, es pot realitzar un recorregut de cinc quilòmetres en què es descobreixen els terrenys de vinyes on els rabassaires —pagesos amb un contracte del propietari del terreny que els permetia conrear-hi vinyes— van construir barraques, feixes i tines.

Les tines (o cups) servien per elaborar el vi i es trobaven a les cases. Però les de la vall del Flequer estan construïdes enmig de la muntanya.

En aquesta denominació d’origen, s’hi cultiva una varietat autòctona de raïm, el picapoll. Es tracta d’un raïm de gra menut, pell molt tendra i amb unes taques o picades característiques. La seva maduració és tardana, i el vi que s’elabora amb ell és afruitat, fresc, d’un color groc brillant i lleuger. Aquest raïm s’ha convertit en símbol d’identitat del Bages doncs és l’únic lloc d’Espanya on es conrea aquesta varietat. També s’estan recuperant altres varietats autòctones com son Picapoll negre, Sumoll y Mandó, que ajuden a consolidar el particular perfil de la zona.

A més del picapoll, també es fan servir les varietats Macabeu, Perellada, Chardonnay, Sauvignon blanc i Gewürztraminer per a blancs i, Garnatxa, Ull de Llebre, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc y Syrah pels negres. Els vins negres i rosats són afruitats i aromàtics, i els blancs, lleugers i exquisits.

 

La DO Pla de Bages

Es creà l’any 1995 i agrupa 14 cellers de la comarca: Abadal (Horta d’Avinyó), Celler Solergibert, Caves Gibert, Celler Coop. d’Artés (Artés), Mas de St. Iscle (Sant Fruitós de Bages), Fargas Fargas, Celler Cooperatiu de Salelles (Salelles), Heretat Oller del Mas, Celler el Molí (Manresa), Vins Grau (Maians), Exibis (Navàs), Celler Sanmartí (Sallent), Vins Colltor (Sta.Maria d’Oló), Les Acàcies (Avinyó).

Els cellers del Bages són majoritàriament explotacions familiars, i tots tenen vinya pròpia. Aquestes característiques impliquen una cura tradicional i molt personalitzada de la vinya que es tradueix en la qualitat dels seus vins.

Els vins que hem tastat:

  1. Sumoll 2016 de Celler Solergibert. Podeu consultar la fitxa de tast aquí!
  2. Bernat Oller 2014 de celler Oller del Mas. Podeu consultar la fitxa de tast aquí!
  3. Criança 2013 d’Abadal. Podeu consultar la fitxa de tast aquí!
  4. Rector Ventallola 2012 de celler Collbaix. Podeu consultar la fitxa de tast aquí!

Vàrem tastar un vi extra de fora del Pla de Bages per descobrir noves varietats, l’Ocell de Foc 2014 del celler Albet i Noya.  Podeu consultar la fitxa de tast aquí!

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

 

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.